+385 51 327-555
member
Dr. Mario Zambelli

Dermis centar

Proces starenja kože

Proces starenja kože

Mnogobrojni faktori utječu na proces starenja kože. Nasljedni faktor, izlaganje suncu, vjetru, visokim i niskim temperaturama, kronološka dob, emocionalni stres, naizmjenično dobivanje i gubljenje težine, različite dijete i sl. Kako kronološki starimo, površinski sloj kože postaje tanji zbog smanjene produkcije kolagena i elastina. Također, koža postaje suha zbog smanjene sekrecije žlijezda u koži.

Ovakav proces starenja se može pogoršati i ubrzati kada se pretjerano izlažemo suncu, vjetru i sl. Npr. stalno izlaganje suncu dovodi do jakog zadebljanja kože, koja s vremenom može izgledati naborana poput hrastove kore. To nastaje zato što se kolagen razgrađuje i nadomješta manje vrijednim vezivnim tkivom. Dublji dijelovi kože postaju tanji, što rezultira opuštenom kožom i pojavom bora. Naravno, neke bore na licu se pojavljuju zbog aktivnosti mišića i postaju jako vidljive zbog atrofije masnog tkiva koje inače pokriva sloj mišića ispod kože.

Mnogi tretmani kože stoje nam na raspolaganju kako bismo usporili, zaustavili i donekle povratili negativne efekte starenja kože.

Postoje četiri osnovna tretmana kože:

1. Čišćenje kože
2. Piling kože
3. Hidratacija
4. Zaštita od sunčevih zraka

Najvažnija stvar je zasigurno zaštita od sunca primjenom krema s visokim SPF faktorom (50 ili više). Vrlo je bitno i mehanički se štititi od sunca nošenjem sunčanih naočala, šešira, rukavica i sl.

Kao i u svemu, prevencija je najvažnija. Kada dođe do oštećenja kože (najčešće uzrokovano vanjskim faktorima - photo aging), potrebno je različitim tretmanima ukloniti promjene na koži koje se manifestiraju nepravilnim grupiranjem melanina (različite hiperpigmentacije, melasme, solarne keratoze, seboroične keratoze, staračke pjege, prekancerozne keratoze, karcinom kože). Osim nastanka ovih smeđih izraslina, pojavljuju se i "crvene" promjene u smislu Rosaceae, različitih teleangiectasiae (proširene kapilare na licu, vratu i nogama), manji hemangiomi (crvene točkice).

Pored smeđih i crvenih izraslina i promjena, na koži se javljaju duboke, srednje i plitke bore kao posljedica gore opisanih promjena. Također, zbog sličnih vanjskih i unutrašnjih procesa starenja, dolazi do atrofije u svim strukturama kože i potkožja, što rezultira gubitkom tonusa kože koja često zbog gravitacije visi u području vrata, ruba čeljusti, nazolabijalnih brazdi. Centralni dio obraza često izgleda prazan s vidljivim atrofičnim rubom koji odvaja obraz od donjih vjeđa, koje ponekad izgledaju napuhano zbog nakupine masnog tkiva.