+385 51 327-555
member
Dr. Mario Zambelli

Što su varikozne vene

Centar za vene

Što su varikozne vene? Zašto se pojavljuju?

Što su varikozne vene?

Varikozne vene su vene koje su izgubile svoj normalan tonus te su zato permanentno podebljane, krivudave i s tipičnim čvorovima. Najadekvatniji termin za ovo stanje je 'kronična venska insuficijencija'.

Najčešće se pojavljuju kod dvije vene: velika vena safena koja se nalazi s unutarnje strane noge i mala vena safena koja se proteže od područja iznad pete do stražnje strane koljena. Uzrok varikoznih vena je loš rad posebnih zalistaka unutar vena donjih ekstremiteta koji omogućuju povratak krvi prema srcu.

Zašto se pojavljuju?

Dok je prolaz krvi od srca prema periferiji putem arterija omogućen uglavnom pumpanjem srca, za povratak krvi u srce potrebno je savladati silu gravitacije pri čemu najjače naprezanje snose mišići lista potkoljenica i sustav zalistaka unutar vena donjih ekstremiteta. Zbog toga vene trebaju biti elastične i potpuno efikasne kako bi omogućile takvo protjecanje krvi prema srcu, što je potpomognuto kontrakcijama mišića koji tjeraju venoznu krv prema gore pritiskivanjem dubinskih vena.

Da bi se to ostvarilo, zalisci dozvoljavaju protjecanje krvi samo u jednom smjeru (prema srcu) odnosno sprječavaju refluks prema dolje. Neadekvatno funkcioniranje tih zalistaka je uzrok varikozne bolesti: inkontinencija zalistaka uzrokuje zadržavanje krvi u venama što vremenom oštećuje samu stijenku vena, posebno kada je elastično tkivo stijenke vene lošije kvalitete. U nekim rijetkim slučajevima 'jednosmjerni' zalisci mogu nedostajati od samog poroda. Proširene vene nogu su češće kod debelih ljudi i tijekom trudnoće ali postoji i obiteljska predispozicija. Mnogo se žena često žali na pogoršanje smetnji uzrokovanih varikoznim venama za vrijeme menstruacije.

Kako se manifestiraju?

Pojava tankih plavih crta koje ocrtavaju vene ispod kože može biti prvi znak nastanka bolesti. U najtežim slučajevima varikoziteti se manifestiraju poput grupacije izrazito proširenih krvnih sudova, vijugavog oblika plave boje. Vijugavi izgled vena nastaje kao posljedica širenja i izduživanja, čime vene gube svoju linearnost.

Varikozitete obično prati i osjećaj težine, bola, umora i topline nogu, noćni nemir, a povremeno i noćni grčevi. Otekline su obično ograničene u području gležnja i stopala. Često se stanje pogoršava tijekom dana, a može se poboljšati tijekom noći jer ležeći položaj olakšava povratak venozne krvi prema srcu. Simptomi se mogu pogoršati nakon dugog stajanja (posebno stajanja na istom mjestu), u najtoplijim mjesecima, za vrijeme menstruacije i u početnom periodu trudnoće.

Stupanj bolesti kad se pacijent obično počinje zabrinjavati uvelike ovisi o starosti i o spolu. Muškarci i starije žene obično se obrate liječniku tek kad su simptomi dosta izraženi i imaju tendenciju pogoršanja. Za mlađe žene izgled nogu je mnogo važniji te traže pomoć i obradu zbog estetskih razloga čak i prije pojava simptoma.

Koji su prisutni rizici?

Konstantno povišen venski pritisak, osim što uzrokuje skupljanje tekućina u tkivima (edemi), može i izrazito modificirati boju kože u zahvaćenim regijama. Previše proširene venule mogu pucati te uzrokovati smeđe mrlje koje se kod težih slučajeva mogu proširiti na okolna tkiva. Promjene mogu zahvatiti i samu kožu koja postaje suha i ljušti se ili postaje vlažna i ljepljiva. Uslijed manjih traumi, mogu nastati čak i statički venski ulkusi (zbog zastoja cirkulacije). Kod pojave crveno-smeđih mrlja oko gležnja, ekcema praćenih jakim svrbežom, edema, potkožnog zadebljanja te ulkusne rane govorimo o sindromu venske staze. Nadalje, varikozne vene pogoduju stvaranju krvnog ugruška koji može začepiti venu i prouzročiti tromboflebitis koji se manifestira bolovima u nozi, toplinom u listovima, otokom, bolom na pritisak te vrućicom.


Što učiniti?

 • Kod poslova koji zahtijevaju dugotrajno stajanje, često podizanje na nožne prste pogoduje povratak krvi prema srcu
 • Izbjegavati dugotrajno sjedenje s nogama u visećem položaju (npr. vožnja vlakom). Kod dugotrajnih putovanja automobilom izbjegavati usku odjeću te se zaustavljati barem svakih sat vremena radi kraće šetnje.
 • Spavati s uzdignutim nogama nekoliko centimetara iznad razine srca.
 • Ne oslanjati stopala na stolicu, jastuk ili slično jer u tom položaju koljeno nema oslonca i dolazi do zastoja krvotoka u poplitealnoj veni.
 • Ljeti izbjegavati izlaganje nogu suncu i toplini pijeska.
 • Dugo hodati u morskoj vodi do visine zdjelica; štetno je šetati po plaži tako da more udara u gležnjeve.
 • U slučaju bolesti koje vas vežu za krevet često micati nogama.
 • Izbjegavati steznike i/ili elastične trake oko nogu koji sprječavaju vraćanje krvi prema srcu.
 • Smanjiti suvišnu tjelesnu težinu
 • Ne nositi obuću s previsokim ili preniskim petama jer se smanjuje učinak pumpanja krvi u stopalu, a posljedično krvotok
 • Tuširanje u stojećem položaju jer tekuća topla voda uglavnom ne uzrokuje vazodilataciju
 • Hodati najmanje jedan sat dnevno. Plivanje i vožnja biciklom su najpovoljnije fizičke aktivnosti za osobe s problemima cirkulacije
 • Izbjegavati pušenje i pijenje alkohola jer pogoršavaju cirkulaciju
 • Vrlo su korisne elastične čarape s postepenom kompresijom predviđene za ljude koji boluju od varikoznih vena (izabrati pažljivo vrstu čarapa uz pomoć liječnika ili ljekarnika). Važno je obući čarape ujutro prije ustajanja s kreveta (još u ležećem položaju).


Kada potražiti liječničku pomoć?

 •  Kada se na gležnju pojavi svrbež ili smeđe mrlje, a koža puca
 •  Kod pojave simptoma tromboflebitisa (bolovi, crvenilo, oteklina i svrbež)
 •  Kada bolovi u nozi s varikozitetom postaju učestaliji i ometaju dnevne aktivnosti


Liječnički pregled je potreban radi procjene treba li varikozne vene otkloniti kirurškim zahvatom ili je potrebno poduzeti neko drugo liječenje (npr. sklerozacija).