+385 51 327-555
member
Dr. Mario Zambelli

Tretman vena u našoj poliklinici

Moderni tretman u našoj poliklinici

Tretman vena u našoj poliklinici

U našoj se poliklinici varikozne vene tretiraju, ovisno o proširenosti i veličini samih vena, sklerozantnom terapijom, laserom ili kirurškim putem.

Kirurška tehnika koju mi primjenjujemo je endoskopska, minimalno invazivna i sastoji se od tri djela.

1. Pomoću mini kamere, endoskopski pristupamo ispod mišićne ovojnice potkoljenice te pronalazimo tri perforantne vene čiji su zalisci bolesni kod proširenih vena i takvi propuštaju krv u suprotnom smjeru od zdravih. Te se perforantne vene podvezuju šavovima (koje organizam naknadno sam razgradi) i time se prekida patološko vraćanje krvi u površinske vene. Rez za ovaj zahvat je samo jedan, dužine cca 2 cm.

2. Drugi dio operacije čini tzv. 'stripping' i sastoji se od kirurškog pristupa velikoj veni safeni u preponi. Vena, kao i sve njene grane, podveže se i izvuče, ali na novi način, tako da se pri izvlačenju ona uvlači sama u sebe i time minimalno oštećuje okolne strukture, čime se postiže minimalno krvarenje.

3. Ukoliko uz bolesne perforantne vene i proširene vene safene postoje i druge proširene vene na potkoljenici i/ili natkoljenici, učini se i treći dio zahvata, a to je tzv. flebektomija. Obavlja se posebnim malim instrumentima, kada kroz rezove dužine cca 2 mm izvlačimo proširene vene. To daje odlične estetske rezultate, vene se praktički "brišu" a postoperativni ožiljci su nevidljivi.

Ovi se zahvati rade u općoj ili regionalnoj anesteziji; zahvat traje oko jedan sat a boravak u poliklinici oko 12 sati nakon operativnog zahvata.

Tehnika je minimalno invazivna, krvarenja u tkiva su minimalna kao i hematomi, ožiljci su malobrojni i minimalnih dimenzija, a oporavak je izrazito brz.

Nakon operativnog zahvata neophodno je nositi elastični povoj prvih 10 dana, a potom elastične čarape.