+385 51 327-555
member
Dr. Mario Zambelli

Povećanje grudi

augmentacijska mamoplastika

Augmentacijska mamoplastika ili zahvat povećanja dojki najčešći je zahvat u našoj Poliklinici!

Jedan od najčešćih zahvata u našoj poliklinici je augmentacijska mamoplastika ili zahvat povećanja dojki. To je zahvat kojim se povećava volumen dojki i poboljšava njihov oblik.

Zahvat se izvodi:

• kod žena s prirođeno malim dojkama
• kod atrofije dojki nakon poroda
• kod korekcije nejednakih (asimetričnih) dojki
• kao rekonstrukcijski zahvat nakon zahvata na dojci nakon karcinoma.

U ovoj se operaciji postavlja umetak (implantat) u područje iza žlijezde (retroglandularna pozicija) ili iza mišića (retromuskularna pozicija). Posljednjih godina koristi se tzv. retrofascijalno postavljanje implantata. Implantat se stavlja ispod mišićne fascije čime se dobiva određeni pokrov u gornjem dijelu implantata, a izbjegava se retromuskularno postavljanje iz različitih razloga (zamjena implantata i sl.).

Koristimo također i 'dual plane' tehniku kojom se djelomično mobilizira tkivo dojke od grudnog mišića i tako omogućava bolje postavljanje žljezdanog tkiva iznad implantata koji se stavlja iza grudnog mišića.

Operacijski rezovi su smješteni u području donjeg ruba areole (tamno pigmentirane zone oko bradavice), u području brazde između dojke i grudnog koša ili u području pazušne jame. Rane se zatvaraju finom kirurškom tehnikom, što rezultira minimalno vidljivim ožiljcima. Ožiljci su u početku crveni, a kasnije izblijede. Svaki pristup ima prednosti i nedostataka i kod konzultacije ćete podrobno biti obaviješteni o tome.

Vrste implantata

Pri izboru implantata najčešće koristimo proizvode renomiranog njemačkog proizvođača grudnih implantata Polytech Health and Aestetics. Ponajviše ugrađujemo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija. Svi implantati ovog proizvođača imaju doživotno jamstvo na rupturu a sami poliuretanski implantati imaju dodatnu 10-godišnju garanciju za izostanak kapsularne kontrakcije i rotacije.

Oblik implantata

Kod mršavijih žena s manjim volumenom dojke, za postizanje adekvatnog volumena i oblika najčešće koristimo anatomske implantate (oblik kaplje) ispunjene kohezivnim gelom. Kohezivnost znači veću čvrstoću i postojanost oblika. Uvijek je poželjno da je projekcija dojke u donjem polu, stoga su i implantati tako napravljeni da je vrh kaplje na najvišoj točki donjeg pola dojke. Implantati su dosta čvrsti, stoga zadržavaju ovaj oblik i u stojećem stavu. Time se kontrolira ne samo volumen već i oblik dojke odabirom implantata odgovarajuće širine, visine i projekcije. Upravo zbog ovih komponenata izuzetno je važno izmjeriti parametre grudnog koša i same dojke te odabrati implantat koji najviše odgovara anatomskim karakteristikama dojke i grudnog koša da bi se postigao adekvatan rezultat. Ovim tipom implantata postižemo željenu projekciju u donjem polu i planirani volumen. Gornji pol dojke nije ispupčen već ima prirodni pad.

Okrugle implantate uglavnom koristimo kod žena koje imaju veću količinu potkožnog, masnog i žljezdanog tkiva dojke. Ovaj tip implantata daje punoću u donjem i u gornjem dijelu dojke. Nakon temeljitog pregleda i mjerenja te uvažavanja želje pacijenta za određenim oblikom, kao i sugestije doktora Zambellija, određuje se oblik implantata određene visine, širine i projekcije u donjem polu kod anatomskih, odnosno širina baze i projekcija kod okruglih implantata. Prije zahvata detaljno će Vam se objasniti prednosti i nedostaci različitih vrsta implantata.

Visoko kohezivni implantati su čvršći i zadržavaju formu u svim položajima. Na slici razrezani implantat zadržava oblik i ne razlijeva se kao što se događa kod nisko kohezivnih implantata.

Veličina implantata

Određivanje veličine implantata je najvažniji korak u planiranju zahvata povećanja dojki. Potrebno je izabrati takav volumen koji odgovara željama pacijenta i koji odgovara anatomskim karakteristikama grudnog koša i same dojke pacijenta. Ukoliko se umetne preveliki ili premali implantat dobivamo neželjene efekte bez obzira na sklonosti samog pacijenta. Jedan od znakova korištenja prevelikog implantata je neprirodna punoća u gornjem dijelu dojke, češće vidljivi nabori implantata postranično kao i neprirodan položaj bradavice.

Česta pojava kod premalih implantata  je preveliki razmak u dekolteu i premala projekcija same dojke u svim smjerovima. Volumen implantata se određuje mjerenjem širine dojke te još nekih parametara. Dr. Zambelli koristi sistem mjerenja Akademikliniken iz Stocholma dr. Per Hedéna.

Sva dodatna pitanja možete uputiti dr. Zambelliju tijekom predoperacijske konzultacije ili putem e-maila.

Dr. Mario Zambelli je član Američkog društva plastičnih kirurga (ASPS). Više informacija o estetskim i kirurškim zahvatima koje radimo u našoj klinici možete saznati i na stranicama www.plasticsurgery.com.

Često postavljena pitanja
PRONAĐITE ODGOVORE KOJI VAS ZANIMAJU
Koja je veličina najbolja za mene?

To je jedno od najvažnijih pitanja u predoperacijskoj konzultaciji. Uvijek nastojimo udovoljiti željama pacijentica glede veličine ukoliko je to u ostvarivim granicama. Ljepotu dojke ne određuje veličina, već pozicija bradavice, napetost tkiva i punoća u svim smjerovima. U predoperacijskoj konzultaciji postavljamo posebne silikonske mjerače ispod specijalnih grudnjaka, a preko svega pacijentica navlači vrlo usku majicu od microfibre kako bi vidjela približni efekt povećanih dojki. Ovim postupkom se prilično vjerodostojno može utvrditi željeni volumen.


Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Koje su moguće komplikacije?

Svi kirurški zahvati nose u sebi moguće komplikacije i nepoželjne popratne efekte. Spomenut ćemo neke od najčešćih nepoželjnih efekata.

Stvaranje fibrozne kapsule oko umetka

Oko svakog umetka stvara se membrana, što je normalna reakcija organizma na umetak. Ponekad dolazi do stvaranja čvršće i deblje kapsule koja komprimira umetak tako da dojka na dodir dobiva čvršću konzistenciju, a ponekad se u jako izraženim kontrakturama dojka deformira i dobije loptasti izgled. U tom slučaju dolazi u obzir novi zahvat, odstranjenje kapsule ili promjena proteze. Ovo se događa kod 2% operiranih pacijenata.

Stvaranje nabora koji se mogu vidjeti i pipati na rubu proteze (Rippling)

Ponekad, naročito kod mršavijih žena, može se napipati rub proteze u donjim dijelovima, kao i prema prsnoj kosti. Također se rijetko mogu vidjeti i nabori na koži koji predstavljaju rub proteze.

Krvarenje

Vrlo rijetko nakon zahvata može doći do malo jačeg krvarenja u području smještenog implantata što za posljedicu ima oteklinu i osjećaj boli. Krvarenje se zaustavlja manjim zahvatom koji u pravilu nema nikakvih posljedica za konačni ishod.

Infekcija

Izuzetno rijetko se može javiti infekcija što rezultira crvenilom, otokom i bolom na mjestu zahvata. Tjelesna temperatura može biti povišena. U tom slučaju implantati se moraju odstraniti te treba čekati 6 mjeseci nakon čega je moguće ponoviti zahvat.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Naručite se za zahvat - povećanje grudi
i zatražite neobavezujući pregled
+385 51 327-555