+385 51 327-555
member
Dr. Mario Zambelli

Smanjivanje grudi

redukcijska mamoplastika

Smanjivanje grudi

Velike, teške i često viseće dojke ne predstavljaju samo estetski problem zbog narušavanja proporcionalnosti ženskog tijela, već i zdravstveni problem koji se može manifestirati bolovima u kralježnici, često s pognutim položajem tijela te trncima u prstima. Postoji više kirurških metoda smanjivanja velikih spuštenih grudi. Princip zahvata je u odstranjivanju i zatezanju viška kože i odstranjivanju viška žljezdanog tkiva, dok se bradavica i areola na preostalom tkivu dojke premještaju na viši, estetski prihvatljiviji položaj.

Klasični način redukcije jest rez u obliku sidra, dok se u novije vrijeme koristi tzv. kratki vertikalni rez, gdje nema horizontalnog ožiljka u brazdi dojke. Moguće je odstraniti značajne količine žljezdanog tkiva s estetski prihvatljivim rezultatom.

Ožiljci su prvih mjeseci crvenkasti i pomalo naborani, ali vremenom gube crvenilo i postaju manje primjetni. Preporučujemo tretiranje ožiljaka silikonskim gelom ili silikonskim membranama.

Nakon zahvata potrebno je nekoliko tjedana nositi čvrste grudnjake. Kupanje je moguće nakon odstranjivanja šavova, a direktno izlaganje suncu nakon mjesec dana.

Sva dodatna pitanja možete uputiti dr. Zambelliju tijekom predoperacijske konzultacije ili putem e-maila.

Dr. Mario Zambelli je član Američkog društva plastičnih kirurga (ASPS). Više informacija o estetskim i kirurškim zahvatima koje radimo u našoj klinici možete saznati i na stranicama www.plasticsurgery.com

Često postavljena pitanja
PRONAĐITE ODGOVORE KOJI VAS ZANIMAJU
Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju pa je dojenje moguće u većini slučajeva.

Koje su moguće komplikacije?

Infekcija

Infekcije kod ovog zahvata su rijetke i ako se jave tretiraju se standardnom antibiotskom terapijom. Ukoliko se na nekim mjestima rana otvori, nakon cijeljenja infekcije moguće je ranu zatvoriti bez značajnijih ožiljaka.

Krvarenje

Ukoliko se javi krvarenje u dojci, ona postaje napeta i nešto povećana. Krvarenje se kontrolira jednostavnim zahvatom u operacijskoj sali.

Hipertrofični ožiljci

Ukoliko su ožiljci prošireni ili izbočeni i godinu dana nakon zahvata, moguće je u lokalnoj anesteziji učiniti korekciju ožiljaka.

Gubitak senzibiliteta bradavice

Vrlo rijetko se javlja kompletni ili parcijalni gubitak osjeta u području bradavice i areole. Osjet se spontano vraća nakon perioda od nekoliko mjeseci do godinu dana. Izuzetno rijetko gubitak osjeta traje dulje.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Naručite se za zahvat - smanjivanje grudi
i zatražite neobavezujući pregled
+385 51 327-555